diumenge, 25 d’octubre del 2009

GALETES DE CARBASSA

Que passa quan has d'obrir una enorme carbassa, o bé congeles una part, o bé et dediques a fer sopa i galetes, com el que vaig fer aquesta setmana.
Si la carbassa pesava 4 kg aprox. ja podeu imaginar, tot el que va sortir.

Per fer les galetes, necessitem 100 gr. de puré de carbassa bullida, 100gr mantega pumada, 250gr sucre moreno, 300 gr farina, 3 ous, sal, 100 gr. panses sense pinyol.

Amb la mantega pomada, hi afegim el sucre, ous, farina i el pure de carbassa (haurem bullit solsament amb aigua, i deixat escórrer. afegir un pessic de sal i les panses.

En una safata del forn untada amb mantega (o bé amb paper d'estrassa) i anem col.locant cullerades de pasta per fer les porcions de galetes, intentant deixar espai suficient per que no s'enganxin les unes amb les altres.
 
S'ha de fornejar 20 minuts a 160º graus.

Aquestes galetes es recomanen per prendre amb un cafè.

Recepta treta de: karlos Arguiñano (Gran Recetario) 2001 Recetas sanas, baratas y sencillas.

TRUITETES DE CARBASSÓ


L'ingredient principal es el carbassó, però realment es nota molt poc. Necessitarem 250 gr carbassó, 2 cebes tendres mitjanes, anet segons el gust (per aquest nom ni jo se el que és = Eneldo), julivert picat, 100 gr formatge feta, 2 ous, 75 gr farina, sal, pebre i oli d'oliva, jo hi he afegit un nou ingredient, 1 culleradeta de llevat Royal perquè quedin més esponjoses.
Es molt fàcil de fer, pero millor fer-ho amb temps, ja que es molt important, deixar el carbassó que s'escorri. Per tant, pelarem els carbassons, ratllarem i salarem per passar-los a l'escurridor, aixafant-los per que perdin tota l'aigua possible.
Barrejarem els ous, farina, sal, pebre, llevat, i tot seguit hi afegirem la ceba tendra picada molt petita, les herbes (anet i julivert) i el formatge per que quedi una pasta fina i ben lligada. Ara ja podem afegir-hi el carbassó, que haurem aixugat amb un paper absorvent l'aigua que li quedi. per tal que quedin més esponjosos, quan ho tinguem tot lligat, taparem 2 minuts aprox amb un drap el recipient, perque la massa amb el llevat fermenti una mica.
Posarem abundant oli a la paella i quan ja sigui calent, anem posant cullerades soperes de pasta, de seguida els donem la volta, i quan ja siguin rosses les retirem en un plat amb paper absorvent per que escorrir l'oli.
Recepta treta de http://www.petitchef.es/

ESPAGUETTIS A LA SALSA DE CEPS


Primer de tot, i amb 3-4 hores d'antel.lació posarem en remull un bon grapat de ceps (o barreja de bolets).
Posem aigua i sal al foc per començar a bullir la pasta , quan ja bull l'aigua, hi afegim la pasta, i quan ja està al punt (segons el gust de cadascú) l'escorrim i la refresquem a raig d'aixeta amb aigua freda.
A part, posarem els bolets escórreguts a la paella, amb un raig d'oli, perque perdin l'aigua, i quedin cuits. Tot seguit, i afegim la crema de llet i quan ja comença a reduir, apaguem el foc. Triturem la salsa, i afegim a la pasta. Si ens sobre salsa, es pot guardar perfectament varios dies a la nevera, amb un pot de vidre, i quan la volguem gastar, només hem d'incorporar un raig de llet i remenar una mica.
Ara mateix, se m'acaba d'ocórrer, que també es pot afegir a la pasta unes quantes nous trencades, per donar un toc diferent al plat.
Que vagi de gust !!!

dissabte, 24 d’octubre del 2009

FIDEUA

1/2 kilo de fideus
2 sepies/ calamars
6 gambes
1 ceba
1/4 kg salsa tomata
1 Lt. brou peix

Primer de tot, posem abundant oli a la paella, a foc mig, i afegim els fideus perquè es vagin rossejant. Quan comencen a estar rossos s'escorren i es reserven. L'oli escorregut es guarda ja que no queda brut. A la mateixa paella, saltegem les sepies o calamars, depèn del que disposem, i reservem. Fem el mateix amb les gambes. Un cop tot rossejat, comencem a fer el sofregit amb la ceba tallada ben petita, i quan ja comenci a dorar-se hi aboquem la salsa tomata, i tornem a incorporar el peix i els fideus deixant-ho un moment. Ara es el moment d'incorporar el brou de peix molt calent. Quan el fideu ja es tou, es deixa una estona amb el foc apagat i tapat. O si es vol que quedin els fideus aixecats, es posa una estona al forn que previament haurem escalfat. Al buscar escalfor els fideus, es quan es posen drets. Les mides són aprox. ja que sempre ho faig a cop d'ull.




Autor de la foto: Florenci

divendres, 23 d’octubre del 2009

CASTELLAR DE N'HUC



Excursió a Castellar de n'huc !!! si aneu, acosteu-vos a la plaça i compreu-ne que son molt bons !!!!

dijous, 22 d’octubre del 2009

Garrapinyades de la Cristina

Per fer les garrapinyades es necessita anar remenant molta estona, i la proporció és de per cada got d'ametlles, 1 got de sucre i un got d'aigua. Es posa tot al foc i que vagi reduïnt.
Quan comenci a fer escuma, es va retirant del foc per tal que baixa la força del foc, i tot seguit tornar a incorporar al foc, i sense anar a parar
Es pot comprovar a la foto inferior, que l'ametlla ja quasi ha consumit tota l'aigua, ara es el moment de no deixar-ho ni un segon, anar remenant continuament i amb força.


De sobte veurem que les ametlles comencen a agafar color brillant, seguir remenant.


Ara ja quasi totes estan ben caramelitzades, pero fa falta remenar una estona més


Ara ja només falta, tenir preparat damunt el marbre de la cuina, un paper de forn per estendre les ametlles. S'ha de fer molt rapid, ja que a la que es treu del foc, queda el sucre solidificat ràpidament.
Un cop fredes, ja es poden servir, o bé posar en pots hermetics. Es conserven molts dies.
BON PROFIT !!!!

dimecres, 21 d’octubre del 2009

TRUITA DE PATATES

Suposo que tothom saps com posar-hi a l'hora de fer una truita de patates, pero encara en conec algun que altre, que estan una mica peix. Jo ho faig sempre a ull, ja que per sort, sempre disposo de patates i cebes de l'hort, aprox 1/2 kg patates 2 cebes mitjanes 4 ous.

Tallem la patata i ceba petita i deixem coure a la paella amb abundant oli i una mica de sal a mig foc.
Un cop la patata i ceba està mig cuita, ho escórrem de l'oli (reservem l'oli per reutilitzar-lo ja que queda força net), mentre batem els ous i hi afegim la ceba i patata, i remenem per tal que quedi ben repartit amb l'ou i afegim un pessic de sal.
Ho incorporem tot a la paella a foc mig, i deixem que es qualli l'ou. Tot seguit amb l'ajuda d'un plat o si disposeu d'un tomba truites, li donem la volta i deixem una estona més al foc. Tornem a posar un plat per retirar la truita i ja està llesta per cruspir-se-la.

LASSANYA FACIL


Jo utilitzo sempre la lasanya Fàcil Precuita "El Pavo", realment t'estalvies haver de bullir la pasta i posteriorment estendre-la damunt el marbre. Es posen les plaques en remull amb aigua calenta durant 1o minuts per tal que quedin una mica toves.

Jo faig un sofregit de ceba, i quan ja està la ceba ben cuita i afegeixo la salsa de tomata crua, val la pena si a l'estiu s'ha pogut fer conserva de tomata, ja que surten un sofregits molt més bons. Quan ja ha reduït el sofregit, i afegim la carn picada i deixem que quedi la carn ben cuita i asaonen i empebrem segons els gustos, inclós a vegades li poso orenga per donar un toc més italià, ara ja es el moment de montar la bandeja. A part haurem reservat una mica de tomata fregida, que la posem al fons de la safata abans de posar la primera capa. Ara ja anem alternant capes de pasta amb el sofregit de carn que hem fet abans, acabant l'ultima capa amb pasta. Fent una salsa beixamel, si es fa amb base de mantega, deixem que es fongi i posteriorment hi incorporem la farina i deixem coure una mica, perque no tingui gust de farina crua, li posem sal i nou moscada ratllada. i ara es el moment d'anar incorporant la llet i no parar de remenar fins que la salsa hagi lligat bé, provem de sal i si convé rectifiquem.

si fessim la beixamel amb base de ceba, picariem la ceba amb la picadora per tal que quedes ben picat, i deixariem a foc lent fins que rossegès una mica, llavors ja seria el moment de continuar amb la beixamel anterior, la ceba només sustitueix la mantega, i li queda un gust peculiar.

cobrim la lassanya amb la salsa beixamel i cobrim amb formatge ratllat i ja només queda posar al forn durant 10 minuts i 5 minuts més per gratinar. Ara només falta servir. Bon profit!!

Altres farcits:  ceba, carbasso i carn picada (el mateix procediment que la classica, pero entre capa i capa s'hi posa 1 cullerada de salsa beixamel, i al final s'incorpora tota la beixamel i es gratina.  El carbassó hi deixa un gust més melòs.  Espero que us agradi aquesta alternativa, i deixeu les vostres opinions.

AMANIDA


Fer una amanida, es de lo més senzill, però com m'agrada molt la presentació, aqui la teniu, vaig tallar 2 tomates ben petites per posar al centre, i als cantons, hi vaig posar tonyina, anxoves, i formatge fresc. Ho vaig amanir amb oli d'oliva de la meva olivera, que està molt bó.

CASTANYES


Les castanyes que varem recollir, no eren grans com les gallegues, pero estan molt bones.
Fetes al caliu, amb un tall per tal que no esclatin, i un cop fetes, tapades amb un drap humit, es la manera més tradicional que he menjat mai.





Una altra opció, i gràcies a la Rosa de la Jonquera, es fer-les bullides, també es fa un tall, i emplenes un tupi d'aigua, les castanyes i una cullerada sopera de matafaluga i un pessic de sal, al menys les deixes bullir mitja hora aprox, i si les deixes refredar una estona dins la mateixa aigua, encara queden més cremoses. Realment després d'haver descobert aquesta opció, ja no m'embruto els dits per menjar castanyes.

Que disfruteu de la Tardor !!!

dijous, 1 d’octubre del 2009

MUSCLOS A LA VINAGRETA


Aqui teniu els "meus" musclos. Son molt senzills i bonissims. Obrirem els musclos al vapor, després d'haver-los netejat per fora. Un cop freds els obrirem i els posarem en una safata amb mitja clova. Haurem picat verdura molt petita (ceba, pebrot vert, pebrot vermell i opcionalment tomata ratllada) que haurem barrejat amb una vinagreta (3/4 parts oli, 1/4 part vinagre blanc, sal i pebre i emulsionarem fins que quedi ben barrejat i el provarem per si convé rectificar) Tot seguit ho barrejarem amb les verduretes i posarem 1 culleradeta a cada musclo, i ja es pot servir. Es molt bó, i es pot deixar fet una estona, i aixi el musclo queda més gustós. Aquesta recepta no te cap secret, pero em vaig inspirar en el blog de http://cuinagenerosa.blogspot.com/.