dijous, 21 d’octubre del 2010

MELMELADA I GELEA DE PRÉSSEC

Com ja sabeu la majoria de visitants, vaig fer el curs de conserves, i aquí estan els resultats; uns millors que altres, però d'aquesta manera se'n va aprenen. Quan tenia tota la cuina ben empantanegada em vaig quedar en blanc, i no recordava algun suggeriment que ens varen explicar, però per sort, en Manel, es un noi, que "de moment" sempre que l'he necessitat ha estat connectat a la xarxa...i em va poder donar els consells oportuns.
Les melmelades sempre s'han de fer amb fruita ben madura, i com els préssecs ja estan a les últimes, al passar per la fruiteria, per quadre duros, en vaig comprar una bona caixa. Sense treure'ls la pell, només va fer falta posar-los en remull amb 1 tap de lleixiu durant 1 hora, per netejar-los de qualsevol brutícia que puguin tenir, tant del camp, com productes químics.  Passat el temps del remull, amb un fregall "nanas", es netegen amb molta delicadesa, i ja es poden passar per aigua i començar a tallar-los a trossos petits (d'aquesta manera les melmelades es couen millor). Al tallar la fruita en vaig separar els pinyols (que més tard us explicaré que en fem, com diuen a la cuina s'aprofita tot). Tot seguit, vaig pesar la fruita neta, per poder calcular el pes de sucre necessari, incorporant-lo a la fruita i deixar-lo tota la nit, d'aquesta manera la fruita absorbeix tot el sucre i deixa anar tota l'aigua que porta i que va molt bé per fer la cocció de la melmelada, evitant aixi que s'enganxi. Les proporcions son per cada 1kg de fruita (préssec, pera, ....fruites sucoses i no cítrics) afegirem 450gr de sucre, 2 pomes aprox i el suc de 2 llimones.
Sempre treballarem a foc fort, entre 30-45 minuts i anar remenant de tant en tant, tots els ingredients que tindrem a la cassola: préssec, sucre, pomes triturades (també reservarem la pela de la poma, que després aprofitarem) i la clova de les llimones (el suc el reservem pel final de la cocció). Quan ja veiem que la fruita està cuita, retirarem les cloves de llimona i passarem una mica la batedora, intentant deixar algun tros de fruita. Ara ja només farà falta afegir-hi el suc de llimona que farà de conservant i si hi volem afegir algun aroma es el moment, per tal de que es conservin millor a l'hora de empotar.  En Manel ens va recomanar un polsim de pebre (cosa que no estem habituats) que serveix per obrir les pupil·les gustatives i així augmenta el gust a la fruita.
Ara només faltarà empotar amb la cassola a foc lent, per no perdre la temperatura, així ja haurem de tenir preparats els pots esterilitzats, i omplir-los de la melmelada, tapar i posar-los cap per avall.
En quan al que tenim reservat, els pinyols de préssec i la pell de la poma, ho cobrirem d'aigua i ho deixarem bullir per infusionar-ho i quan ja  comencem a notar l'olor a fruita, retirarem la pell de poma i deixarem una estona més per potenciar l'olor a préssec.  Quan ja tinguem la infusió desitjada, només farà falta afegir-hi per cada litre d'infusió, 500 gr de sucre i 4 gr de agar-agar. Deixar bullir i no parar de remenar, fins tenir la consistència desitjada, omplir els pots, i també cap per avall per fer el buit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada