dimecres, 3 de novembre del 2010

PANELLETS DE TOTS SANTS

Crec que son els postres més fàcils, ja que només es barrejar, amassar i fornejar. l'únic que fa mandra fer-los, ja que tenen moltes calories, i acaben desapareixen de la safata, en un 3 i no res i al final caus en la temptació de picar un panellet de tant en tant, però com aquest any en Mikel m'ha ajudat amassant-los desprès de tota una aventura matinera.


Cadascú li dóna el seu toc personal. Jo he aprofitat el programa de “Tot es possible” de Mireia Carbó a Rac 1, on fa temps va explicar-los i francament, per un cop a l’any que es fan panellets, val la pena que siguin de qualitat, o sigui que no hi posaré ni patata, ni boniato, encara que faci que la massa augmenti, i surtin més panellets, "pocs i bons" ja que amb un toc de patata, quasi no s’aprecia en el paladar.
Els ingredients per que en surti 1 kg de panellets son:
1/2 kg de farina d'ametlla
1/2 kg de sucre
100 ml d'aigua (1dl o 100 gr)
He tingut més feina del habitual, ja que com que tenia ametlles collides per un amic nostre, les he hagut d'obrir de la clova, escaldar-les i pelar-les. Tot seguit les he posat al forn una estona amb aire, perquè perdin l'humitat, i ja només falta triturar-les per obtenir-ne la farina d'ametlla. Es barreja la farina obtinguda amb el sucre llustre (es pot utilitzar sucre normal i passar-lo per la picadora) i l'aigua i un cop estigui tota la massa ben lligada, s'embolica amb film transparent i es deixa reposar a la nevera fins el moment de fer els panellets. Aquesta massa (massapà) es conserva molts dies a la nevera, ja que els ingredients no tendeixen a fer-se malbé.

PANELLETS DE PINYONS:
Reservem 2 plats, un amb ou batut i l'altre amb pinyons. De la part de massapà reservada pels panellets de pinyons, en fem una botifarra prima i en fem porcions, tot seguit ens mullem una mà amb l'ou batut, agafem una porció per tal que quedi ben untada d'ou, i a l'altra mà tindrem un bon grapat pinyons que pressionarem per tal de que quedin ben enganxats. Ara nomes faltarà pintar-los amb ou batut i fornejar-los a 250º al gratinador, durant 5 minuts aproximadament i depenen del tipus de forn, fins que veiem que els pinyons van agafant color.
Per fer totes les varietats desitjades, necessitarem 200 gr. de massapà per cada varietat donant forma de xurro a la massa i tallant en porcions de 15 gr aprox per cada panellet.
PANELLETS D'AMETLLA:
L'elaboració es idèntica als de pinyons però arrebossant amb ametlla picada i ou.
PANELLETS DE CAFÈ:
Empolsem el marbre amb sucre llustre, per tal que no s'enganxi el massapà, i amb la porció corresponent li donem forma de volcà o cistell, dins del forat hi posem 1 rovell d'ou i 10 gr de cafè soluble i ho barregem amb una culleradeta, un cop tot lligat, comencem a amassar-ho de nou, donant-li forma de xurro per fer les porcions de panellet. Ho tornem a passar una mica amb sucre llustre, per fer la massa més compacte, ja que porta l'ou, li donem forma i ho arrebossem amb sucre llustre per segona vegada, donant-li forma de gra de cafè. Posem a la safata del forn i amb un ganivet li fem un tall al mig, per acabar de donar-li més forma de gra de cafè.

PANELLETS DE FRUITA CONFITADA (TARONJA):


Empolsem el marbre amb sucre normal. Col·loquem la porció de massapà hi afegim la fruita confitada per tal de que quedi ben barrejat a la massa. Fem un xurro i tallem les porcions donant-los forma de bola i els passem per sucre llustre, fem un forat al mig amb l'ajuda del mànec d'un cobert i els posem al forn. Un cop acabada la cocció, es deixa refredar i amb l'ajuda d'una màniga pastissera, omplim el forat amb melmelada de la varietat desitjada.
PANELLETS DE CODONYAT:Tallem barretes de codonyat. Empolsem el marbre amb sucre en gra i posem el massapà donant-li forma de xurro, un cop tenim la mida desitjada l'obrim per la meitat i anem col·locant el codonyat reservat i tornem a tancar el xurro vigilant que no es vegi el codonyat i el fem rodolar per que quedi ben compactat. Empolsem amb sucre gra al damunt i anem marcant ratlles al damunt en els dos sentits per tal que quedi dibuixat una x en tota la massa. Tallem porcions de biaix i les col·loquem al forn.
  
PANELLETS DE COCO: Afegim al massapà 100 gr de coco ratllat i li donem forma de bolet. Passem el panellet per sucre llustre, i pintem la part superior amb clara d'ou, tot seguit i posem un pessic de coco ratllat i al forn.
PANELLETS DE XOCOLATA I NOUS:A la porció de massapà hi afegim 20 gr. de cacau en pols o cacau soluble i amassem de nou la barreja. Triturem un grapat de nous que barrejarem a la massa i ho passem amb sucre llustre. Fem el xurro i les porcions de panellet i a cada porció li posem al damunt un tall de nou i cap al forn.
Totes les varietats necessitem el mateix temps de cocció, temperatura 220º  durant 8-10 minuts amb més potencia a dalt que abaix.

1 comentari: